PROJEKT GREEN ATTITUDE – MARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Marnotrawienie Żywności!
Straty żywności i jej marnotrawienie są wyzwaniem globalnym. Według przygotowanego w 2012 roku przez Federację Polskich Banków Żywności raportu – marnotrawstwo żywności to świadome jej niespożytkowanie. Jak zauważają autorzy, takie marnotrawstwa ma to miejsce na każdym etapie łańcucha żywnościowego (produkcja, transport, wykorzystanie w domu, gastronomii).
Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ujawnia, że w drodze „z pola do stołu” blisko jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie jest uznawana za niezdatną do spożycia, jeszcze zanim trafi do konsumentów, lub jest przez nich wyrzucana.
W samej Unii Europejskiej każdego roku taki los spotyka około 88 mln ton żywności! W skali globu jest to aż 1,3 mld ton jedzenia.
Marnotrawienie żywności skutkuje nie tylko brakiem bezpieczeństwa żywnościowego oraz przyczynia się do niedożywienia i do marnowania wody w czasach rosnącego głodu na świecie, ale jest również poważnym zagrożeniem dla środowiska.
Ograniczanie marnotrawienia żywności przyczynia się do walki z głodem i zmianami klimatycznymi.
Jakie są przyczyny marnowania żywności w Polsce, jaka żywność jest najczęściej marnowana, jakie są tego skutki a przede wszystkim jak przeciwdziałać rosnącemu marnotrawieniu żywności – te pytania zadaliśmy sobie dzisiaj podczas spotkania projektowego Erasmus+ „Green Attitude”.
Wspólnie z uczestnikami  zaangażowanymi w realizację projektu, postaramy się przeprowadzić kampanię na rzecz uświadomienia skali problemu, jak również na rzecz jego ograniczenia…
Wszystkich zainteresowanych problemem zapraszamy do poczytania poniższych linków:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize